Nyhet

”Slappna av och var dig själv”

28 oktober 2020

Carl Trolle Olson var sommarnotarie på Vinges Malmökontor sommaren 2020. Inom kort tillträder han som biträdande jurist hos Vinge, en följd av att han var med i vårt sommarnotarieprogram. Här berättar Trolle om sina upplevelser från sommaren hos Vinge och ger tips på vad man ska tänka på om man funderar på att söka till sommarnotarieprogrammet 2021.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Det var bland de mest lärorika veckorna i mitt liv hittills. Varje dag fick jag inblick i frågor som jag aldrig ens hade reflekterat över, vilket var både utmanande och roligt. Många områden som ingår i Vinges dagliga arbete var helt nya för mig.

Var det tufft med allt nytt?

– Under första veckan var det mycket information att ta in, men hela personalens trygga mottagande hjälpte mig att komma in i det snabbt. Jag upplevde att Vinge gav mig verktygen för att utföra arbetsuppgifterna på ett så bra sätt som möjligt, och det var definitivt en bidragande faktor till varför jag senare valde att söka tjänsten som biträdande jurist.

Vad är det bästa med att vara sommarnotarie?

– Att man får en direkt inblick i hur det är att arbeta på en affärsjuridisk byrå. Att vara sommarnotarie är ett perfekt sätt att bilda sig en egen uppfattning om arbetsplatsen. Det är också en unik möjlighet att lära känna sig själv i en spännande arbetsmiljö och en erfarenhet som kan bidra till mer välgrundade framtidsbeslut.
För min del var detta oerhört viktigt. Att kunna vara sig själv tror jag är en förutsättning för att man ska trivas på en arbetsplats under en längre tid. Och det kan man på Vinge!

Har du något särskilt minne som gjort stort intryck på dig från sommaren på Vinge?

– Vi hade många sociala aktiviteter. Men den roligaste kvällen var nog när vi tog oss till Ribban i Malmö och spelade brännboll och sedan åkte tillbaka till kontoret och grillade på takterrassen. För mig var även biljardturningen speciell eftersom jag, med en del tur får jag erkänna, tog mig igenom gruppspelet och hela vägen till final.

På vilket sätt har programmet hjälpt dig i din karriär?

– Programmet gav mig framförallt möjligheten att lämna en mer genuin bild av mig själv till arbetsgivaren, vilket med största sannolikhet bidrog till att jag fick tjänsten som biträdande jurist. Jag tror inte att jag hade känt mig lika bekväm med att börja jobba på en arbetsplats, om den enda bilden som jag hade förmedlat av mig själv var baserad på en eller två anställningsintervjuer. Jag tror även att programmet har gett mig förutsättningar för att ta mig an rollen som biträdande jurist på ett bättre sätt.

Har du något råd till de som nu funderar på att söka?

– Om du funderar på att söka sommarnotarietjänsten på Vinge så är mitt bästa tips att visa att du är nyfiken och engagerad. Hela poängen med sommarnotarieprogrammet är att du ska få svar på dina frågor. Fundera på vad du vill veta om just Vinge och se till att fråga så mycket som möjligt.
Själv tycker jag till exempel att hållbarhetsfrågor är väldigt viktiga, så innan min intervju läste jag därför igenom Vinges hållbarhetsrapport och ställde följdfrågor gällande den. En anställningsprocess handlar inte bara om att arbetsgivaren ska få svar på sina frågor. Det är lika viktigt att du som sökande får svar på dina. Och en sak till, slappna av och var dig själv, det finns inget facit på hur man ska vara. Fast man kan ju försöka att vara lite trevlig i alla fall, det brukar uppskattas!