Nyhet

Ansvarsförsäkring för VD och styrelseledamöter

13 juni 2005

Regeringsrätten har funnit att premie för ansvarsförsäkring som ett bolag tecknat för VD och styrelseledamöter inte skall ingå i bolagets underlag för arbetsgivaravgifter.

Kammarrätten i Stockholm fann i en dom förra året att ansvarsförsäkring som en arbetsgivare tecknat för att täcka de krav som arbetsgivaren eller annan kan rikta mot VD eller styrelseledamöter enligt 15 kap. 1 § aktiebolagslagen är en skattepliktig förmån, som skall ingå i underlaget för arbetsgivaravgifter. Kammarrättens dom överklagades till Regeringsrätten, som nu har meddelat dom i målet. Regeringsrätten bifaller bolagets överklagande och förklarar att erlagd premie för ansvarsförsäkring inte skall ingå i bolagets underlag för arbetsgivaravgifter.

Regeringsrätten anför i domskälen att förekomsten av en ansvarsförsäkring kan, beroende på befattningshavarens ställning och arbetsuppgifter och på den närmare utformningen av villkoren i ansvarsförsäkringen, medföra att behovet av att teckna privata ansvarsförsäkringar minskar. Rätten påtalar dock att det i målet inte finns någon närmare utredning om försäkringsvillkoren för den aktuella ansvarsförsäkringen.

Regeringsrätten konstaterar vidare att det inte av utredningen går att utläsa i vilken omfattning premieinbetalningarna avser befattningshavare för vilka löner och andra ersättningar skall ingå i underlaget vid bestämmande av svenska arbetsgivaravgifter. Vad som upplysts om villkoren ger, enligt rätten, inte heller någon säker ledning när det gäller frågan om försäkringen över huvud taget kan medföra att en skattepliktig förmån skulle kunna uppkomma för någon befattningshavare inom bolaget. Mot denna bakgrund finner Regeringsrätten att utredningen i målet inte kan anses utvisa att premiebeloppet i förevarande fall skall ingå i bolagets underlag för arbetsgivaravgifter.

Regeringsrätten grundar således sitt ställningstagande på att utredningen i målet inte var tillräcklig för att visa att försäkringspremien skulle ingå i underlaget för arbetsgivaravgifter. Rätten tycks således inte utesluta att ansvarsförsäkring för VD och styrelseledamöter kan vara en skattepliktig förmån, som skall ingå i underlaget för arbetsgivaravgifter.


Maria Olausson
Skattejurist på Vinge