Nyhet

Anne Gynnerstedt är Årets Bolagsjurist

24 maj 2021 Årets bolagsjurist

För nionde året i rad utses Årets Bolagsjurist. Vattenfalls chefsjurist Anne Gynnerstedt fick i år fick ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Anne har spelat en mycket viktig roll för bolaget, inte minst i den gigantiska förlikning med tyska staten som innebar att 14,5 miljarder räddades till den statliga energijätten.

Utmärkelsen offentliggjordes under en prisutdelning med finalister och arrangörer 21 maj. Bakom priset står Sveriges Bolagsjurister, Vinge samt Affärsvärlden. Övriga finalister var Clara Horn, chefsjurist vid Öhman och Niclas Reutersten, Head of Legal Nordics på Novartis.

Juryns motivering

"Årets Bolagsjurist är en jurist med ett starkt affärsmannaskap som med betydande framgång drivit komplicerade och omfattande processer där företagets verksamhet och samhällets intressen går sida vid sida.

Med tydlighet, gott omdöme och exceptionell hantverksskicklighet har Årets Bolagsjurist bidragit till att lösa ett flertal betydande och komplexa tvister på statlig och internationell nivå, och därigenom säkrat tillgångar för miljardbelopp.

I en verksamhet där juridiken spelar en avgörande roll är Årets Bolagsjurist en ledare som genom handlingskraft, nytänk och integritet skapar förutsättningar för framtida infrastruktur och energiförsörjning. Årets Bolagsjurist personifierar på ett utmärkt sätt bolagsjuristens ofta avgörande betydelse för affären, och sätter spelplanen för nordisk energiförsörjning i säkrandet av samhällsekonomiska värden i såväl nutid som framtid."

Förutom Årets Bolagsjurist utsågs ytterligare två utmärkelser. Zuzan Ismail, bolagsjurist på Volvo Group Trucks, utsågs till Årets Stjärnskott och Maria Björkholm, chefsjurist vid Nynas, mottog Årets Uppdrag.

 

Juryn bestod av:

Göran Lind, chefredaktör, Affärsvärlden

Caroline Falconer, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge

Nina Macpherson, styrelseledamot, Scania samt tidigare SVP och Chief Legal Officer, Ericsson

Sofia Graflund, chefsjurist vid Northvolt samt Årets Bolagsjurist 2020

 

Relaterade nyheter

Dags att nominera Årets Bolagsjurist 2023

Förra året föll valet på Sofia Frändberg, chefsjurist på Volvo. Nu är det dags att nominera kandidater till 2023 års utmärkelse. Nomineringen är öppen till och med 19 februari.
12 januari 2023 Årets bolagsjurist

Sofia Frändberg är Årets Bolagsjurist

För tionde året i rad utses Årets Bolagsjurist. Volvos chefsjurist Sofia Frändberg fick i år ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Sofia har spelat en mycket viktig roll för bolaget strategiskt och juridiskt, inte minst i samband med ett antal mångmiljardaffärer under föregående år.
7 april 2022 Årets bolagsjurist

Här är finalisterna i Årets Bolagsjurist 2022

Priset Årets Bolagsjurist är ett samarbete mellan Affärsvärlden, Advokatfiman Vinge och Sveriges Bolagsjurister. I år delas priset ut för tionde året i rad. Vinnarna i de tre kategorierna utses 6 april. Här nedan är årets nio finalister.
30 mars 2022 Årets bolagsjurist