Vinge Insights

EU:s Clean Industrial Deal: En ny plan för att göra utfasning av fossila bränslen till en drivkraft för tillväxt

Green Energy1800

Inledning

Den 26 februari 2025 presenterade Europeiska Kommissionen sin Clean Industrial Deal -  A joint roadmap for competitiveness and decarbonisation (på svenska ”given för en ren industri”), en strategisk affärsplan som syftar till att stärka Europas industriella konkurrenskraft samtidigt som klimatförändringar ska bemötas genom utfasning av fossila bränslen (En. decarbonisation) och innovation. 

Planen har primärt fokus på att minska kostnaderna på lång och kort sikt för energiintensiva industrier – såsom stål- och betongindustrin – samt att främja utvecklingen av, och efterfrågan på, ren teknik (En. clean tech) inom EU, exempelvis produktion av förnybar el samt andra hållbara produkter och tjänster.

Kommission framhåller också att man kommer att prioritera cirkularitet, eftersom det är nyckeln till att maximera EU:s begränsade resurser, minska unionens beroenden och öka dess motståndskraft (En. resilience) – det senare vilket är en annan viktig målsättning för Kommissionen.

För att uppnå målsättningen med Clean Industrial Deal har Kommissionen identifierat sex särskilt viktiga drivkrafter:

  • överkomliga energipriser,
  • ledande marknader,
  • finansiering,
  • cirkularitet och tillgång till material,
  • globala marknader och internationella partnerskap, samt
  • kompetens

Även om Clean Industrial Deal redan idag innehåller ett antal konkreta förslag på åtgärder inom dessa områden är den strategiska affärsplanen huvudsakligen en plan för framtida åtgärder. Företag vars verksamhet är energiintensiv, rör ren teknik eller för vilka tillgången till kritiska råmaterial är viktig kan därför förvänta sig en ström av förslag på åtgärder från Kommissionen inom de kommande två åren som i varierande grad kommer att påverka dem.

Samma dag som man presenterade Clean Industrial Deal, la Kommissionen också fram förslag på det första Omnibus-paketet (Omnibus I & II). Denna samling med lagförslag innehåller bland annat lättnader av rapporteringskrav för EU-företag och ökar flexibiliteten i EU:s investeringsprogram. Liksom Clean Industrial Deal syftar Omnibus-paketen till att nå målen i EU:s konkurrenskraftskompass (se artikel om konkurrenskraftskompassen i Vinges Nyheter från EU 1/25). Mer om Omnibus I & II går att läsa här.

De sex drivkrafterna i närbild

1. Överkomliga energipriser

En av hörnstenarna i Clean Industrial Deal är att säkerställa energitillgång till överkomliga priser, vilket är särskilt avgörande för energiintensiva sektorer som stål- och cementindustrin. EU:s beroende av importerade fossila bränslen är enligt Kommissionen huvudorsaken till högre och mer volatila energipriser som varit kostsamma för dessa industrier.

Kommissionen framhåller även att mer strukturella brister i elsystemet leder till högre energikostnader och påverkar de europeiska industriernas energiräkningar, såsom otillräckliga sammanlänkningar och nätinfrastruktur samt begränsad integration och flexibilitet i energisystemet

Samtidigt med Clean Industrial Deal publicerades därför Handlingsplanen för överkomliga energipriser (En. Action Plan for Affordable Energy), som innehåller åtgärder som konkretiserar Kommissionens planer på att öka tillgången till energi till överkomliga priser för industri, företag och hushåll och samtidigt påskynda nödvändiga strukturreformer.  

Handlingsplanen utgör en del av det övergripande arbetet med att stärka integrationen mellan medlemsstaternas energimarknader, inom ramen för styrningen av energiunionen och klimatpolitiken, ett initiativ som inleddes av Kommissionen år 2015.

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Sänkta energiräkningar: Här understryker Kommissionen behovet av att fullständigt genomföra direktivet och förordningen rörande utformningen av EU:s elmarknad (Energy Market Design – direktiv 2024/1711 och förordning 2024/1747). Vidare önskar man en snabb ökning av långsiktiga elköpsavtal (En. Power-Purchase Agreements, PPA) mellan elproducenter och elköpare, och av marginalkontrakt (En. Contracts for Difference, CFD).

    Kommissionen avser också att i en s.k. statsstödsram (En. Clean Industrial Deal State aid framework) förenkla reglerna för statligt stöd senast i juni 2025 i syfte att påskynda utbyggnaden av förnybar energi och säkerställa tillräcklig kapacitet för ren teknikproduktion i Europa.

    Därtill framhåller Kommissionen att medlemsstaterna snarast bör slutföra förhandlingarna om det nya energiskattedirektivet (Kommissionens förslag är från 2021 och befinner sig fortsatt under förhandling), bl.a. för att göra skattereglerna mer gynnsamma för elektrifiering.

    En rekommendation och vägledning om en harmoniserad utformning av tariffmetoder för nätavgifter ska även läggas fram under andra kvartalet 2025. Om så skulle krävas, kan Kommissionen komma att lägga fram lagstiftningsförslag om införandet av dessa metoder.
  • Påskynda utbyggnaden av ren energi: Kommissionen påpekar att handläggningstiderna för tillstånd för utbyggnad av nät, energilagring och förnybar energi behöver kortas. Det nyligen ändrade förnybartdirektivet (Renewable Energy Directive, RED) har bidragit med mer strömlinjeformade regler, men behöver genomföras i fler medlemsstater.

    För att bemöta långa tillståndsprocesser vid elektrifieringen av energiintensiva industrier kommer Kommissionen också lägga fram ett förslag till en Industrial Decarbonisation Accelerator Act (”IDAA”) under fjärde kvartalet 2025.
  • Säkerställa välfungerande gasmarknader: Kommissionen har skapat en särskild arbetsgrupp för gasmarknaden (En. Gas Market Task Force) som ska granska EU:s naturgasmarknader och vid behov vidta åtgärder för att se till att marknaden fungerar optimalt.

2. Ledande marknader: öka utbud och efterfrågan på ren energi

Clean Industrial Deal syftar till att skapa förutsättningar för att öka efterfrågan på ren teknik och rena produkter, med målsättningen att positionera EU som en global ledare i den gröna omställningen. De nya åtgärderna ska också komplettera genomförandet av EU:s långsiktiga mål att skapa en marknad för avskiljt och lagrat koldioxid (En. carbon capture and storage).

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Icke-prisbetingade kriterier i offentlig upphandling och incitament för privata inköp: Kommissionen avser lägga fram ett förslag om att revidera ramverket för offentlig upphandling under fjärde kvartalet 2026. Förslaget ska möjliggöra att kriterier för hållbarhet, motståndskraft och europeisk preferens används i offentliga upphandlingar för strategiska sektorer. Kommissionen har för avsikt att utvidga kriterierna för att även stimulera privat upphandling, exempelvis genom åtgärder såsom livscykelbaserade prestandanormer för koldioxidutsläpp.

    Den annonserade IDAA (fjärde kvartalet 2025) ska införa kriterier för motståndskraft och hållbarhet för att främja en ren europeisk försörjning för energiintensiva sektorer. Under IDAA ska man även utveckla en frivillig märkningsmetod för koldioxidintensiteten hos industriprodukter som bygger på data från EU:s utsläppshandelssystem (”ETS”) och metoden som används för gränsjusteringsmekanismen för koldioxidutsläpp (”CBAM”).
  • Främja användningen av förnybar och lågkoldioxidhaltig vätgas: För att stödja användningen av hållbart producerad vätgas avser Kommissionen bland annat att anta en delegerad akt om lågkoldioxidhaltig vätgas, för att klargöra produktionsregler och ge investerare tydlighet. Framförallt ska dessa åtgärder riktas mot de industrisektorer där det är svårt att minska användningen av fossila bränslen och där el ännu inte kan användas som förnybar energikälla.

3. Offentliga och privata investeringar

Kommissionen uppskattar att EU behöver öka sina årliga investeringar i energi, industriell innovation och uppskalning, samt transportsystem med cirka EUR 480 miljarder jämfört med det senaste decenniet.

För att nå denna målsättning avser Kommissionen att vidta åtgärder för att öka finansieringen på EU-nivå, ge ökade incitament för privata investeringar och öka effektiviteten för statligt stöd.  

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Ökad finansiering på EU-nivå: Innovationsfonden, ett av EU:s finansieringsprogram för industriell utfasning av fossila bränslen och tillverkningsprojekt för ren teknik, föreslås ges ytterligare finansieringsmöjligheter för att öka stödet till fondens utvalda projekt. Särskilt rör detta projekt som erhållit en suveränitetsstämpel (En. Sovereignty seal) av Kommissionen inom ramen för Strategic Technologies for Europe Platform (STEP), som utgör en särskild stödfunktion för projekt som bidrar till EU:s mål om teknologisk utveckling och oberoende.

    Kommissionen kommer under andra kvartalet 2026 att föreslå etableringen av en bank för utfasning av fossila bränslen (En. Industrial Decarbonisation Bank).  Detta ska ske med hjälp av medel i Innovationsfonden, ytterligare intäkter från delar av ETS samt medel som friläggs genom översynen av InvestEU.

    Kommissionen avser också att lansera arbetsprogram under fjärde kvartalet 2025 inom Horizon Europe på ca. EUR 600 miljoner som ska användas för att stötta projekt inom bl.a. hållbar energi.
  • Främjande av privata investeringar:De ändringar av InvestEU-förordningen som lades fram i Omnibus II ska användas för att öka InvestEUs riskbärande kapacitet samt förenkla och möjliggöra bl.a. återanvändning av överskott och återflöden från äldre finansiella instrument.

    Kommissionen kommer också att samarbeta med Europeiska Investeringsbanken (EIB) och privata investerare för att under 2026 initiera ett TechEU investeringsprogram. Detta ska bl.a. användas för att skala upp företag som investerar i innovativa teknologier såsom AI, clean tech, kritiska råmaterial, och kvantum-datorer.
  • Statsstödsram för Clean Industrial Deal samt annat stöd och underlättande: En statsstödsram ska läggas fram under andra kvartalet 2025 som ska möjliggöra nödvändigt och proportionerligt statligt stöd, som i sin tur är avsett att locka till sig privata investeringar. Detta ska ske genom att medlemsstaterna får en längre planeringshorisont på fem år och att företagen får större förutsägbarhet i fråga om investeringar i projekt som bidrar till målen i Clean Industrial Deal.

    Under andra kvartalet 2025 kommer Kommissionen också att lägga fram en rekommendation till medlemsstaterna att anta skatteincitament för att stödja Clean Industrial Deal.

    Kommissionens avsikt är vidare att den kommande översynen av den allmänna gruppundantagsförordningen för statligt stöd (En. General Block Exemption Regulation, ”GBER”) ska minska den administrativa bördan för såväl företag som medlemsstater. Parallellt ska Kommissionen också se över garantimeddelandet (Meddelande från Kommissionen om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statliga garantier).

    Utanför reglerna om statligt stöd, lyfter Kommissionen fram att man är beredd att ge informell vägledning till företag huruvida samarbetsprojekt som bidrar till att uppnå EU:s prioriteringar är förenliga med konkurrensreglerna – särskilt de som rör innovation, minskade koldioxidutsläpp och ekonomisk säkerhet i EU.

    Dessutom kommer riktlinjerna för bedömning av koncentrationer att ses över. Detta för att säkerställa att koncentrationers effekter på priserna på hållbara produkter, ren innovation, effektivitetsvinster som ger hållbara fördelar, samt motståndskraft och investeringsintensitet i vissa strategiska sektorer integreras bättre i konkurrensanalysen.

4. Cirkulär ekonomi och tillgång till material och resurser

Kommissionen framhåller att EU behöver minska beroendet av import från tredjeland och minska leveransstörningar. Cirkularitet ska vara en drivkraft för innovation och kommer att göra Europas industriproduktion mer hållbar, påskynda utfasningen av fossila bränslen och förbättra resurssäkerheten.

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Snabbt genomförande av förordningen om kritiska råmaterial (En. Critical Raw Materials Act): Kommissionen kommer att prioritera genomförandet av förordningen om kritiska råmaterial. Den 25 mars 2025 antogs en första förteckning över 47 strategiska projekt för att öka den inhemska kapaciteten för strategiska råvaror, varav 3 ligger i Sverige. Kommissionen kommer att skapa en plattform för efterfrågeaggregering och en matchningsmekanism för strategiska råvaror och under fjärde kvartalet 2026 avser man att inrätta ett särskilt EU-centrum för kritiska råmaterial, för att gemensamt köpa in råmaterial för intresserade företags räkning i samarbete med medlemsstaterna.
  • Cirkulär ekonomi:  Kommissionen kommer att lägga fram ett förslag på en akt för cirkulär ekonomi (En. Circular Economy Act) under fjärde kvartalet 2026. Syftet med akten är att möjliggöra fri rörlighet för cirkulära produkter, sekundära råvaror och avfall, främja ett högre utbud av högkvalitativa återvinningsmaterial, samt stimulera efterfrågan på sekundära material och cirkulära produkter samtidigt som råvarukostnaderna sänks.

    Man kommer vidare att främja samarbete mellan medlemsstaterna och berörda ekonomiska aktörer genom att sätta upp transregionala nav för cirkularitet (under fjärde kvartalet 2026), för att främja smart specialisering och stordriftsfördelar för återvinning.


    Kommissionen nämner också att man skulle kunna ge informell vägledning om hur samarbete om återvinning av råvaror kan bli så effektivt som möjligt i linje med EU:s konkurrensregler.

    Man avser även se över reglerna om systemet för begagnade varor i EU:s mervärdesskattedirektiv, som en del av ett grönt mervärdesskatteinitiativ som ska läggas fram under fjärde kvartalet 2026.

5. Globala marknader och internationella partnerskap

Kommissionen framhåller att världens stora ekonomier i dag tävlar om att få tillgång till marknader, kritiska råvaror, ny teknik och globala handelsvägar i kampen om klimatneutralitet och om att först utveckla eller förvärva strategisk teknik. Dessutom utsätts EU:s industri för orättvis global konkurrens enligt Kommissionen, framför allt på grund av export från tredje land av inhemsk överkapacitet till kraftigt rabatterade priser.

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Clean Trade and Investment Partnerships (”CTIPs”): Dessa partnerskap ska komplettera EU:s frihandelsavtal och ska utformas för att ge en bättre överensstämmelse mellan EU:s utrikespolitik och dess industripolitiska mål, med beaktande av företags möjligheter och behov. De ska sammanföra regler, samarbete på lagstiftningsområdet samt investeringar för att utveckla strategiska värdekedjor för ren energi med partners. Under toppmötet mellan EU och Sydafrika i mars 2025 inledde Kommissionen förhandlingar med Sydafrika om att utveckla det första CTIP.
  • Förbättra gränsjusteringsmekanismen för koldioxidutsläpp (CBAM): Samma dag som man presenterade Clean Industrial Deal la Kommissionen fram förslag till det första Omnibuspaketet (se artikel i nummer 2/2025 av Nyhetsbrev från Bryssel) som bl.a. omfattar förenklingar av och lättnader i CBAM-förordningen. Under den senare halvan av 2025 ska Kommissionen vidare presentera en rapport om en grundläggande översyn av CBAM-förordningen som bl.a. ska bedöma om ytterligare sektorer samt nerströmsprodukter och indirekta utsläpp ska inkluderas. Rapporten ska leda till ett lagförslag under den första halvan av 2026.
  • Främja och skydda – säkerställa lika villkor för EU:s industri: Kommissionen avser föreslå åtgärder för att se till att utländska investeringar i EU bättre bidrar till EU-industrins långsiktiga konkurrenskraft, dess tekniska spets och ekonomiska motståndskraft samt till skapandet av kvalitetsjobb i EU. Vidare pågår just nu ett övergripande arbete med översynen av förordningen om utländska direktinvesteringar (En. Foreign Direct Investments – FDI), där Kommissionens förslag från januari 2024  nu behandlas av Europaparlamentet och Rådet. Dessutom publicerade Kommissionen den 16 april 2025 ny vägledning rörande exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden.


    I januari 2026 ska Kommissionen anta ny vägledning rörande tillämpningen av förordningen om utländska subventioner (En. Foreign Subsidies Regulation – FSR), bl.a. rörande bedömningen av vad som utgör snedvridande effekter.

    Kommissionen flaggar också för att man fortsatt kommer att använda sig av handelspolitiska skyddsinstrument, såsom exempelvis antidumpnings- och antisubventionstullar, för att skydda europeiska ekonomiska intressen.

6. Kompetens och arbetstillfällen av hög kvalitet för social rättvisa och en rättvis omställning

Kommissionen framhåller att varje person, samhälle och företag ska kunna dra nytta av den rena omställningen. Clean Industrial Deal innehåller därför ett åtagande om en rättvis omställning som ger kvalitetsjobb och stärker människors egenmakt genom att bygga vidare på deras kompetens, samtidigt som den ska främja social sammanhållning och rättvisa. Dessutom behöver europeisk industri kvalificerad arbetskraft och måste kunna erbjuda kvalitetsjobb som attraherar topptalanger från andra länder än EU:s medlemsstater.

Åtgärder avseende denna drivkraft innefattar:

  • Kompetensstöd: Den 5 mars 2025 la Kommissionen fram sin kommunikation om kompetensunionen ( Union of skills), en övergripande kompetensstrategi, som ska leda till en kompetenshöjning för europeisk arbetskraft. Strategin fokuserar bland annat på investeringar, vuxenutbildning och livslångt lärande, yrkesutbildning, högre utbildning, bibehållande och erkännande av kompetens, och att attrahera och integrera kvalificerade talanger i EU:s arbetsmarknad.
  • Stöd till arbetstagare under omställningen: Kommissionen kommer under fjärde kvartalet 2025 lägga fram en så kallad färdplan för kvalitetsjobb (En. Quality Jobs Roadmap) som ska främja goda arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, utbildning och kollektivavtal. Kommissionen kommer även att diskutera en ram för att stödja omstruktureringsprocesser på EU- och medlemsstatsnivå tillsammans med arbetsmarknadens parter. En fråga som också ska lyftas är hur Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) bättre kan användas. Därtill ska ett europeiskt observationscentrum för rättvis omställning inrättas (En. European Fair Transition Observatory), som bl.a. ska stärka evidensbasen för rättviseaspekterna av den gröna omställningen.


    Vid översynen av GBER avser Kommissionen också bedöma om, och hur, statsstödsreglerna i EU kan uppdateras för att ge bättre incitament för industrin att investera i kompetenshöjning, omställning, kvalitetsjobb och rekrytering av arbetskraft för en rättvis övergång.

Genomförande av Clean Industrial Deal i olika sektorer

För att skräddarsy åtgärder efter enskilda sektorers specifika behov arbetar Kommissionen också med flera sektorsspecifika planer för 2025, vilka kommer att följas av andra sektorer efter behov:

Kommentar

Clean Industrial Deal är en mycket omfattande strategi för att säkerställa en hållbar framtid för industrier i Europa – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Genom att kombinera klimatåtgärder med åtgärder som ska öka konkurrenskraften för europeiska företag under en övergripande tillväxtstrategi ska den hjälpa EU att bli en ledare inom cirkulär ekonomi och ren teknik. 

Trots initiativets ambitioner har den föreslagna strategin också mött kritik. Vissa experter menar att planen riskerar att skapa obalans mellan medlemsstater med olika ekonomisk kapacitet eftersom den inte innehåller tillräckligt centraliserade satsningar på EU-nivå, utan förutsätter att många mål förverkligas med hjälp av nationella satsningar.

Finansieringsfrågan av alla de annonserade satsningarna är också föremål för debatt eftersom de många förändringarna träffar en stor bredd av sektorer som involverar många komplexa värdekedjor och ställer omfattande krav på investeringar. Så som diskuterat ovan innehåller Clean Industrial Deal ett antal åtgärder med syfte att öka tillströmningen av både privat och statligt kapital till de sex drivkrafterna, inte minst de som också framgår i Omnibus I &II. Emellertid har det ifrågasatts om de åtgärder som föreslagits, både i Clean Industrial Deal och i andra handlingsplaner, kan täcka det årliga investeringsbehovet av uppemot 480 miljarder euro som, enligt Kommissionens uppskattningar, krävs för att förverkliga målen.

Även om det finns barriärer som kan stå i vägen för att förverkliga alla mål har strategin också välkomnats som ett sätt att bemöta utmaningar för utvecklingen och utbudet av ren teknik. Särskilt positiva röster har hörts från solenergisektorn, tillsammans med andra aktörer inom hållbar elproduktion, som särskilt kan gynnas av Clean Industrial Deal. Därtill är den bredare ambitionen, att stötta hållbara och cirkulära industrier, något som uppskattats av intresseorganisationer för hållbarhet även om responsen från dessa grupper varit blandad. Vissa menar nämligen att Clean Industrial Deal utgör ett tydligt tecken på att EU nu prioriterar industrin, till nackdel för allmänhetens intresse av klimatåtgärder och att åtgärderna nu blir för svaga för att möjliggöra en effektiv grön omställning. Andra påpekar att, även om cirkularitet är en viktig grundsten för en hållbar ekonomi, är de åtaganden som Clean Industrial Deal innehåller inte tillräckligt konkreta. Om EU ska bli en världsledare inom cirkularitet innan 2030, krävs tydligare riktlinjer och införandet av reduktionsmål.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev