Nyhet

Vinge förstärker inom Corporate Crime & Compliance

Malin Arentoft, tidigare specialiståklagare vid City åklagarkammare, har anslutit till Vinge.

Malin Arentoft har en gedigen straffrättslig bakgrund inom arbete mot korruption, ekonomisk brottslighet och annan grövre brottslighet. Som specialiståklagare vid Riksenheten mot korruption och City åklagarkammare i Stockholm har Malin drivit ett stort antal komplexa förundersökningar och rättegångar.

Malin utgör en del av Vinges expertteam med fokus på att bistå företag som råkar ut för brott internt eller externt eller som behöver hjälp med att skapa förebyggande åtgärder och rutiner. 

”Vår verksamhet består i att hjälpa bolag som drabbas av brott, exempelvis vid bedrägeri eller då en anställd skadat arbetsgivaren genom brottslig handling. Det handlar också om att bygga rutiner och åtgärder för att förebygga att brott och incidenter inträffar. Ett aktivt compliance-arbete kan också stärka utsikterna i en situation då en anställds handling skadat företaget, såsom vid korruption.”

Rättsområdet har fått ytterligare fokus då reglerna om företagsbot får en kraftig skärpning efter årsskiftet. Företag som haft brott inom verksamheten riskerar nu böter på upp till 500 miljoner kronor ‑ en avsevärd höjning från dagens maxbelopp på 10 miljoner.

”Vi ser hur både efterfrågan och behovet av våra tjänster ökar. Vår övergripande roll är att vägleda i frågor som berör straffrätt och göra en oberoende utredning när det behövs.

Att skydda sig mot brott inom företaget är ett hårt och strukturerat arbete, som är beroende av vilken typ av händelser man vill och måste skydda sig mot. Mia Falk, Head of Corporate Crime & Compliance, och jag har tillsammans 45 års erfarenhet av att jobba med straffrätt vilket är unikt för en svensk affärsjuridisk advokatbyrå.”