På Vinge månar vi om att alla medarbetare ska få en så bra introduktion till sitt nya jobb som möjligt. Vi vill ge alla samma förutsättningar att lära känna företaget, varandra och att komma in i sin nya roll, oavsett vilken arbetsgrupp man börjar arbeta i. Vi har ställt några frågor till Sara Rosman och Ida Lingner på Vinges HR-avdelning för att få veta lite mer om syftet med programmet och hur det är utformat.
Berätta lite om syftet och hur tankarna gick när ni utformade onboardingprogrammet.
Med målet att vara branschens absolut bästa arbetsgivare arbetar vi med en mängd olika initiativ som syftar till att stärka allas vår upplevelse av att arbeta på Vinge.
Syftet med onboardingen är att nyanställda ska ges bästa möjliga förutsättningar att tidigt bli trygga och framgångsrika i sin roll. Det här uppnår vi genom att ge våra nyanställda möjligheten att lära känna Vinge på flera sätt – en introduktion till själva bolaget, det lokala kontoret, arbetsgruppen och självklart även den roll man ska verka i. Även att man får all den här information i rätt tid, alltså när man är mottaglig för den, ser vi som en viktig nyckel till en lyckad onboarding.
Ett annat viktigt syfte är också att skapa tillfällen där man ges möjlighet att lära känna kollegor från andra arbetsgrupper och kontor.
Vi är många som på olika sätt är involverade i introduktionen och som gemensamt har ett ansvar för processen. Programmet omfattar flera nyckelpersoner i organisationen – dels kollegor från andra affärsstödsenheter, dels kollegorna i arbetsgruppen i allmänhet och fadder och chef i synnerhet.
Under hur lång tid pågår onboardingen?
Introduktionen är olika intensiv i olika faser. Allra mest så i början, men utbildningsserier och introduktion till olika arbetsprocesser löper över hela det första året som Vingeanställd.
Berätta lite om faddersystemet och vad faddrarnas uppgift är.
Alla som börjar på Vinge får en fadder som har till uppgift att bjuda in till den sociala gemenskapen och ge goda förutsättningar för den som är ny att snabbt komma in i arbetet. Faddern finns till hands för att svara på alla typer av frågor; hur man hittar i lokalerna och var man äter lunch, hur man kan tänka när man genomför olika typer av arbetsuppgifter, var man hittar information och vem inom organisationen man kan kontakta i olika typer av frågor. Högt och lågt, stort som smått.
Vad ska medarbetarna ha fått med sig efter avslutad onboarding?
Efter sitt första år hos oss ska man ha fått en tydlig bild av sitt sammanhang och vad som förväntas i den roll man har gått in i. Man har kommit in i det dagliga arbetet och fått en ökad trygghet och erfarenhet genom att ha fått prova på olika arbetsuppgifter.
Man ska också känna till våra rutiner, processer, system och verktyg – och ha kunskap om hur och när dessa används. Under året har medarbetaren också bjudits på tillfällen att bygga upp ett nätverk av kollegor från olika delar av organisationen.
Medarbetarens ämneskunskap har fördjupats, liksom förståelsen för vår organisation, vår kultur och vårt varumärke. Viktigast av allt är att man känner att man bidrar, att man är en del av helheten – och att det finns en känsla av tillhörighet och stolthet över att vara en Vinge.