Nyhet

Nyheter inom försäkring

17 november 2020 Försäkring

I Vinges nyhetsbrev för försäkring refererar vi till spännande och aktuella ämnen inom försäkringsområdet under perioden 1 april 2020 till och med 31 oktober 2020. Vi har även kommenterat ett beslut från Högsta domstolen som meddelades den 4 november.

Nyhetsbrevet finns tillgängligt som pdf för nedladdning här: Nyheter inom försäkring, april 2020 - november 2020 (pdf)

Ett axplock från nyhetsbrevet

Proposition om avgifter vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar

Regeringen presenterade den 20 oktober propositionen ”Avgifter vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar”. I propositionen föreslås nya avgiftsregler vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkring som innebär att försäkringsföretagens återköps- ochflyttavgifter sänks kraftigt. Bland annat föreslås att försäkringsföretag endast ska få ta ut avgift för de direkta kostnaderna för den administrativa hanteringen av återköpet eller flytten, att avgiften högst ska få uppgå till ca 600 kronor år 2021 (med årlig indexuppräkning kopplad till prisbasbeloppet) samt att om försäkringens värde uppgår till högst ett prisbasbelopp ska försäkringsföretaget inte få ta ut någon avgift överhuvudtaget.

Gemensam taxonomi för miljömässigt hållbara investeringar

Europaparlamentet antog i juni formellt EU:s förordning om gemensam taxonomi för miljömässigt hållbara investeringar. Syftet med den EU-gemensamma taxonomin är att säkerställa att finanssektorn får gemensamma riktlinjer för vilka investeringar som ska få klassificeras som miljömässigt hållbara. Taxonomin är en av åtgärderna i EU:s handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt som kommissionen antog 2018.

Fråga om gränsdragning mellan omfattningsvillkor och säkerhetsföreskrift ska prövas av Högsta domstolen

Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i ett mål där Konsumentombudsmannen stämt AmTrust med utgångspunkt att man ansåg bolagets försäkringsvillkor för mobiltelefoner och surfplattor strida mot försäkringsavtalslagen (2005:104). Den fråga som Högsta domstolen kommer att ta upp till prövning gäller dels gränsdragningen mellan omfattningsvillkor och säkerhetsföreskrifter enligt försäkringsavtalslagen och dels när ett försäkringsvillkor kan anses oskäligt enligt lagen (1994:1512) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden. Högsta domstolen har även fattat beslut om att Svensk Försäkring ska inkomma med yttrande i målet. Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd i ärendet den 2 april.

 

Nyhetsbrevet finns tillgängligt som pdf för nedladdning här: Nyheter inom försäkring, april 2020 - november 2020 (pdf)