Nyhet

Försäkringsåret som gått – en sammanfattning

17 juni 2019 Försäkring

Vinges försäkringsteam har sammanfattat de viktigaste händelserna och nyheterna inom försäkringsområdet från maj 2018 – maj 2019.

Utdrag från nyhetsbrevet

Solvens II
I februari 2019 inledde Kommissionen den så kallade 2020-översynen av Solvens II-reglerna och överlämnade en formell begäran till Eiopa om råd för en omfattande översyn av regelverket. Därutöver presenterade Kommissionen i mars 2019 sitt förslag till förändringarna av Solvens II-förordningen.

Sanktionsbeslut från Finansinspektionen
Finansinspektionen har undersökt Monark Finans interna styrning och kontroll, uppfyllande av kapitalkrav och genomförande av betaltjänster vilket har lett till att bolagets tillstånd att ge ut elektroniska pengar nu har återkallats.

Andra Tjänstepensionsdirektivet (IORP II) – Tjänstepensionsföretag
Regeringen har den 16 maj 2019 i en lagrådsremiss föreslagit att det införs en ny lag om tjänstepensionsföretag som ska driva tjänstepensionsverksamhet på försäkringsområdet och som enbart meddelar tjänstepensionsförsäkringar. Den föreslagna lagen ska genomföra Andra Tjänstepensionsdirektivet (IORP II). Lagrådsremissen innehåller en del förändringar i förslagen jämfört med den tidigare departementspromemorian (Fi2018/ 02661/FPM).                        

Finansinspektionens konsumentskyddsrapport 2019
Finansinspektionen anger att de under kommande år kommer att fokusera sin tillsyn på företagens rådgivning som processen för produktframtagande och hur företagen följer provisionsreglerna, både när det gäller försäkringsförmedlare och värdepappersföretag.

Länk till hela nyhetsbrevet (pdf)

Mer om Vinges försäkringsteam