Nyhet

Domslut i Förvaltningsrätten - aktieägare i riskkapitalbolag beskattas enligt kapitalinkomst

10 december 2018 Företagsbeskattning

Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade 20/11 att utdelningar till elva personer som indirekt ägt andelar i riskkapitalbolagen Valedo Fund I AB och Valedo Fund II AB, ska beskattas endast i inkomstslaget kapital. Anledningen är att den så kallade utomståenderegeln blir tillämplig. 

Vinge företrädde bolagen i målet där rätten kom fram till att vare sig Valedo I eller Valedo II har en struktur som är typisk för riskkapitalbolag.  Den så kallade utomståenderegeln blir då tillämplig. Regeln innebär att passiva och aktiva ägare beskattas enligt skattesatsen för kapitalinkomst förutsatt att de passiva ägarna har en vinstandel på minst 30%. 

En internationell och traditionell struktur för riskkapitalbolag gör aktieinnehavet kvalificerat, vilket gör att utdelning beskattas i både inkomstslaget tjänst och inkomstslaget kapital. För den verksamhet som är fokuserad inom nordens gränser är det mer förmånligt att samla verksamheten i ett bolag med svensk AB-struktur. 

Förvaltningsrätten anser att utdelningsstrukturen i Valedo I och Valedo II inte har motverkat syftet med reglerna om utdelning på kvalificerade andelar. Det finns därmed inte särskilda skäl och utomståenderegeln ska därför tillämpas.

Läs mer här