NYHET

Håkan Broman är Årets Bolagsjurist 2018

12 april 2018 Årets bolagsjurist

För sjätte året i rad utses Årets Bolagsjurist och det var i år NCC:s chefsjurist Håkan Broman som i hård konkurrens fick ta emot utmärkelsen. Håkan har kommit att spela en mycket viktig roll för NCC då han i oktober 2017 antog positionen som tillförordnad VD under en tid av förändring i bolaget.

Priset delades ut i samband med Sveriges Bolagsjuristers årsmöte på Operaterrassen den 11 april 2018 och bakom priset står Sveriges Bolagsjurister, Vinge samt Affärsvärlden. Övriga finalister var Marie-Louise Heiman, chefsjurist på Swedish Match samt Lena Lassenius, chefsjurist på Svenska Spel. 

Juryns motivering

”Att leda en verksamhet i en utmanande situation kräver ledarskap med tydlighet, gott omdöme och ett starkt affärsmannaskap. Årets Bolagsjurist är en osedvanligt kompetent och mångsidig jurist med bred kapacitet, som på ett utmärkt sätt personifierar bolagsjuristens betydelse för affären. I en tid av förändring har Årets Bolagsjurist fått ta ett övergripande ansvar om verksamheten och axlat ett ledarskap där fokus på säkerhet och lönsamhet givit resultat. 

I en verksamhet med komplexa kontraktsförhållanden är tvister ofrånkomliga. Årets Bolagsjurist har med målmedvetenhet, nytänk och ett starkt fokus på kommunikation visat på kraften i ett proaktivt arbete, vilket har halverat antalet tvister. Genom handlingskraft, ett jordnära förhållningssätt och en stark inre kompass har Årets Bolagsjurist varit ett stöd för företagets samtliga delar. På engelska heter tillförordnad VD "Acting CEO". Årets Bolagsjurist har i denna roll fokuserat på "acting", på att agera.”

Förutom Årets Bolagsjurist delades ytterligare två priser ut. Josefin Skyttedal, bolagsjurist på Kicks, utsågs till Årets Rising Star och Åsa Thunman, chefsjurist på Sandvik, mottog priset för Årets Deal. 

Juryn bestod av:

Erik Wahlin, chefredaktör, Affärsvärlden
Sara Ribbeklint, ordförande, Sveriges Bolagsjurister
Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge
Bengt Gustavsson, f.d. chefsjurist, Securitas AB 
Göran Norén, avdelningschef Näringspolitik, Svenskt Näringsliv
Marcus Palm, chefsjurist, Välinge samt Årets Bolagsjurist 2017

Relaterade nyheter

Oskar Arndt är Årets Bolagsjurist

För sjunde året i rad utses Årets Bolagsjurist. iZettles chefsjurist Oskar Arndt fick i år fick ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Oskar har spelat en mycket viktig roll för iZettle i såväl uppbyggnaden av bolaget som i den IPO-process som resulterade i att Paypal istället köpte iZettle i en för bolaget transformerande affär.

4 april 2019 Årets bolagsjurist

Finalister utsedda i Årets Bolagsjurist

För sjätte året i rad utses Årets Bolagsjurist. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Affärsvärlden, Sveriges Bolagsjurister och Vinge. 

27 mars 2019 Årets bolagsjurist

Dags att nominera Årets Bolagsjurist 2019

Förra året föll valet på Håkan Broman, chefsjurist på NCC. Nu är det dags att nominera kandidater till årets tävling. Nytt för i år är att Nina MacPherson ansluter till tävlingens jury. Nomineringen är öppen till och med 15 februari. 

1 mars 2019 Årets bolagsjurist