Våra senaste nyheter

Nyhet

Vinge topprankat inom 18 områden i Legal 500

Vinge har mottagit högsta ranking i 18 av 21 kategorier i Legal 500:s ranking för 2024.
28 mars 2024
Nyhet

Vinge topprankad i 12 områden och som Leading Firm i Chambers & Partners Europe Guide 2024

Ett stort tack till alla våra klienter som bistått med viktig feedback i samband med Chambers & Partners årliga ranking. Resultatet har nu offentliggjorts, och vi gläder oss åt topprankingar i 12 områden, samt som Leading Firm och ett betydande antal individuella rankingar.
14 mars 2024
Nyhet

"Brott skadar alltid ett företag men en cover-up är en ren korsfästning"

Mia Falk har en lång karriär bakom sig, där hon hunnit med många intressanta uppdrag. I en längre intervju i Branschtidningen Compliancenytt diskuterar hon bland annat riskerna som svenska bolag står inför idag.
12 mars 2024
Nyhet

Vinge topprankas av Global Investigations Review 2023

Global Investigations Review (GIR) 2023 uppmärksammar Vinge som enda nordiska advokatbyrå för unik och branschledande kompetens inom Corporate Investigations på den svenska marknaden.
1 december 2023
Nyhet

Vinge förstärker inom arbetsrätt

Sam Seddigh, arbetsrättslig specialist, har anslutit som ny delägare vid Vinges Stockholmskontor. Sam har mångårig erfarenhet från det arbetsrättsliga området från såväl advokatbyråer som större bolag inom energi- och techsektorn.
5 september 2023
Nyhet

Skador vid arbete hemifrån ansågs inte vara arbetsskador – HFD mål nr 441-22 och 3375-22

Två arbetstagare drabbades av tandskador i samband med att de arbetade hemifrån och uppsökte vård. Därefter ansökte de om ersättning för sina vårdkostnader i enlighet med arbetsskadeförsäkringen. Även om hemarbetet hade skett på uppmaning av deras respektive arbetsgivare ansåg Högsta förvaltningsdomstolen (”HFD”) att skadorna inte kunde klassas som arbetsskador eftersom de var hänförliga till privatlivet. Skadorna omfattades därför inte av arbetsskadeförsäkringen och ansökningarna om ersättning avslogs.
29 juni 2023
Nyhet

Arbetstagarsidan har påstått att uppsägningshandling är förfalskad. AD har bland annat uttalat sig om bevisbördan – AD 2023 nr 18

Svenska Byggnadsarbetareförbundet väckte talan i Arbetsdomstolen och begärde skadestånd för sin medlems räkning med påstående om att arbetsgivaren upprättat en falsk uppsägningshandling. Arbetsdomstolen fann att arbetsgivaren hade gjort det åtminstone övervägande sannolikt att uppsägningshandlingen var äkta och styrkt att arbetstagaren överlämnat den till arbetsgivaren. Svenska Byggnadsarbetareförbundets talan skulle därmed avslås.
29 juni 2023
Nyhet

Anställda i företagsledande ställning och lagen (1982:80) om anställnings-skydd

Huvudregeln är att lagen (1982:80) om anställningsskydd (”LAS”) ska tillämpas på samtliga anställningar i Sverige. Det finns dock uttryckliga undantag i LAS som undantar vissa personer från merparten av bestämmelserna. Ett av dessa undantag tillerkänns arbetstagare i företagsledande eller därmed jämförlig ställning. Men hur vet man egentligen om en person är i företagsledande ställning? Vad är avgörande för bedömningen av om undantaget är tillämpligt? Konsekvenserna av att en arbetstagare inte omfattas av LAS är bland annat att anställningen kan sägas upp utan att hänsyn behöver tas till de lagstadgade uppsägningstiderna och att kraven på sakliga skäl för uppsägning inte gäller. Tillämpningen av undantaget får alltså avgörande betydelse för anställningsvillkoren vilket belyser vikten av att landa rätt i bedömningen. Kriterierna för att avgöra vem som är företagsledande i ett bolag har nyligen berörts i ett rättsfall från Arbetsdomstolen, AD 2023 nr 24. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de faktorer som Arbetsdomstolen lyfter fram och beröra vad som är viktigt att ha med sig vid bedömningen av om en arbetstagare ska anses omfattas av LAS tillämpningsområde.
29 juni 2023
Nyhet

Intensiva förhandlingar under avtalsrörelsen 2023 har resulterat i ett rekordhögt märke

Under avtalsrörelsen 2023 har arbetsgivarorganisationer och fackförbund omförhandlat ca 450 olika kollektivavtal.
29 juni 2023
Nyhet

Vild strejk – lokförare stämda av arbetsgivaren

Lokförare inom Stockholms pendeltåg har stämts av sin arbetsgivare på grund av att lokförarna gick ut i en så kallad vild strejk.
29 juni 2023
Nyhet

Tidöpartierna föreslår höjt lönekrav för arbetstillstånd

Den 4 maj 2023 presenterade Tidöpartierna förslaget att inkomstgränsen för att erhålla arbetstillstånd höjs från dagens 13 000 kronor i månaden till 26 560 kronor i månaden.
29 juni 2023
Nyhet

Sverige stödjer dansk ogiltighetstalan av EU:s minimilönedirektiv

Mot bakgrund av att Regeringen önskar värna den svenska modellen där löner förhandlas mellan arbetsmarknadens parter, har Regeringen beslutat om att ansöka om att få stödja Danmarks talan om ogiltigförklaring av minimilönedirektivet.
29 juni 2023
Nyhet

Nya delägare och counslar till Vinges kontor i Stockholm

Sex nya delägare, sju nya counslar och en chefsekonom vid Vinges Stockholmskontor.
31 maj 2023
Nyhet

Vinge utses till årets svenska advokatbyrå 2023 av Chambers & Partners

Priset, Chambers Europe Award for Excellence – Sweden Law Firm of the Year 2023, är ett av de främsta priserna en svensk advokatbyrå kan få. Vinge har tidigare tagit emot priset vid fem tillfällen, senast 2021.
26 maj 2023
Nyhet

Vinge topprankat inom 16 områden i Legal 500

Vinge har mottagit högsta ranking i 16 av 20 kategorier i Legal 500:s ranking för 2023 som släpptes under onsdagen.
13 april 2023
Nästa