Mercedes Lennartsson Anderås

När Mercedes Lennartsson Anderås började på Vinge i Göteborg var hon först tveksam. Skulle en hårdrocksfantast verkligen passa in? Hon hade inte behövt oroa sig. ”Här är du välkommen precis som du är”, säger Mercedes som i dag är konkursförvaltare och specialist inom fastighetsrätt.

För Mercedes Lennartsson Anderås har det alltid varit självklart att familjelivet är en stor tillgång i rollen som advokat – och vice versa.

– När jag började på Vinge 2009 var mina killar 9 och 6,5 år och spelade hockey. Under de första fem åren satt jag ofta i en ishall och skrev avtal medan de tränade. Jag tyckte det var avkopplande. I dag kanske jag klurar på en svår fråga när jag bakar bullar till ungarna. Självklart styrs vi av vad klienterna behöver och vissa perioder arbetar vi väldigt mycket, men här finns en flexibilitet som jag gillar. Jag lever med det här jobbet och så vill jag ha det för det är så engagerande och roligt.

Som nybliven jur.kand. sökte Mercedes till Vinge i Göteborg för möjligheten att arbeta med och utvecklas inom obeståndsrätt. Med tiden kom hon också att intressera sig för fastighetsrätt. I dag är hon såväl konkursförvaltare som specialist på fastighetsrätt och tycker att områdena kompletterar varandra på ett spännande sätt. 

– Obeståndsrätt handlar förenklat om att avveckla något som är dött, medan fastighetsrätt i hög grad handlar om pågående, ofta snabba och på så sätt mycket levande affärer. Du blir inte en bra obeståndsjurist utan en bild av levande affärer, och du blir nog en bättre, mer ödmjuk fastighetsjurist när du har en tydlig bild av vad okloka beslut och otur kan leda till.

Möjligheten att som Mercedes Lennartsson Anderås etablera sig inom två affärsjuridiska specialistområden är ett resultat av hur nyanställda tas emot på Vinge. Dels finns rotationsprogrammet som innebär att alla nyanställda ska testa minst tre rättsområden, dels uppmuntras egna initiativ.

– Jag började i fastighetsgruppen och roterade till processgruppen, skattegruppen, konkurs, M&A och till slut fastighetsgruppen. Men redan från början pratade jag med obeståndsjuristerna om att jag vill handlägga konkurser. De äldre juristerna blir bara glada när andra delar deras specialintresse och det öppnar många dörrar. Här finns inga vattentäta skott och den som är nyanställd uppmuntras att ta eget ansvar. Vissa kanske behöver en liten puff för att ta det första steget, men de märker snabbt att det verkligen är högt i tak här.

Samtidigt som alla nya uppmuntras att ta eget ansvar innebär Vinges arbetsmodell litet utrymme för vassa armbågar.

Vår storlek gör att vi behöver säkra en organisk tillväxt. Projekten bemannas så att medarbetare med olika lång erfarenhet får möjlighet att ta sig an och växa in i ett specialistområde. Det finns plats för alla att steg för steg ta på sig ett allt större ansvar.

Förutom att ställa frågor och visa intresse har Mercedes ett bra råd på vägen till alla nyanställda.

– Under rotationsprogrammet lärde jag mig att behandla varje kollega som en klient. Det vill säga att alltid fokusera på uppdraget, att alltid hålla tider och att även på andra sätt visa respekt och gott omdöme. På så sätt lär man sig att bli en juristkonsult, inte enbart någon som utreder juridiska frågor.

Mercedes har precis kommit tillbaka från Sweden Rock i Sölvesborg efter en långhelg med bland annat Aerosmiths sista konsert i Sverige. Det är en tradition på Vinge i Göteborg som hon startat. Mercedes Lennartsson Anderås minns tillbaka på när hon började och hur hon undrade om hon skulle passa in.  

Jag hade en bild av verkligheten på en stor advokatbyrå som inte stämde. Där jag kanske väntade mig en viss typ av människor, finns här en mångfald intressen och en väldigt accepterande attityd. Visst har och tar vi alla stort ansvar för våra klienter och uppdrag. Men du är aldrig ensam och det finns alltid stöd och inspiration att få hos kollegorna. Vi har helt enkelt väldigt roligt tillsammans. Jag upptäckte att du inte behöver vara barnbarn till en domare för att bli advokat, och att här är det OK att vara precis den du är.

Lär känna fler av våra medarbetare

Adam Sundqvist

Adam Sundqvist

Kärleken till siffror avgjorde Adam Sundqvists val av yrke och chefens driv och vision hans val av arbetsplats. Stort ansvar, många öppna dörrar och mycket roligt gör att Adam känner att han är precis där han ska i sin roll som juniorcontroller.

Samra Baytar

Samra Baytar

Näringslivet har alltid intresserat Samra Baytar och som M&A-jurist får hon vara mitt i affärslivet. Att förhandla och driva klientens affär sporrar lika mycket som att sätta sig in i utmanande juridik.

Kristoffer Franzkeit

Kristoffer Franzkeit

När Kristoffer Franzkeit klev in på Vinges kontor i Malmö februari 2013 var det med drivkraften att hjälpa entreprenörer att bygga morgondagens storbolag.