Alex Miler

Vägen till juridiken var en slump – men inte framgången

Alex Milers föräldrar flydde till Sverige när han var tre år gammal. Hans familj är från Rumänien, där Alex föddes 1986. Flyktvägen var den väg som gällde då. I dag har Alex valt en annan utmanande väg. Men ingen genväg. Genvägar finns inte, menar Alex Miler som har präglats av sin historia. Både han och hans familj har varit engagerade för att lyckas i Sverige, och de har aldrig tagit något för givet.

– Jag minns inte flykten. Mina första minnen är från Stockholm och Sverige. Det var tufft för mina föräldrar i början, men de har kämpat och jobbat sig upp. Både de och jag är tacksamma för att vi fick möjligheten att komma till Sverige, till utbildning och jobb, säger Alex.

Alex Miler gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Ganska snart insåg han att de naturvetenskapliga ämnena inte var de han var bäst på. Han hade lättare för språk och samhällsvetenskap. Juridikstudierna var egentligen mer än slump än ett strategiskt val. Men att utbilda sig var självklart.

– Jag hade ingen ambition att bli jurist som tonåring. Men jag var sugen på att testa något nytt och bestämde mig för att prova en termin. Jag trivdes jättebra! Hårt arbete lönar sig, med utbildning och ambitioner kan man komma hur långt som helst, menar Alex.

Alex Miler har precis kommit tillbaka till Sverige från ett år i New York på den stora internationella advokatbyrån Kirkland & Ellis. Han har också varit österut. Under sina universitetsstudier tillbringade han en utbytestermin i Hongkong. Många tror att juriststudier begränsar dig till ett land, men det stämmer inte, menar Alex. Juridik blir mer och mer globalt och som jurist på Vinge finns det goda chanser att jobba utomlands. Genom att jobba på Vinge har han fått massor av insikter. Om vem han är och hur han fungerar.

– Jag har alltid drivits av att bli riktigt bra på något. Ambitionen är att lära mig något nytt varje dag, både socialt och professionellt. Att komma utomlands var en fantastisk upplevelse och jag lärde mig massor, säger Alex.

Alex menar att det inte finns något tak för hur långt man kan nå på Vinge. Hela modellen bygger på att den som vill och har ambitioner kan vara med och forma sin egen och firmans framtid. Men han menar också att man inte ska stirra sig blind på karriären. Han tycker helt enkelt att man kan se Vinge som en skola för att vidareutvecklas.

– Oavsett hur länge man stannar på Vinge kommer man alltid gå härifrån med mycket kunskap. Man måste inte ha som mål att bli delägare. Jag hade inte det när jag började, jag visste inte ens vad det innebar. Men om man tycker att det är väldigt kul så finns det alla möjligheter att fortsätta sin karriär på Vinge hela livet.

Vinge driver också sedan många år tillbaka ett mångfaldsprojekt, där det långsiktiga målet är att öka mångfalden inom den juridiska branschen. Vingeanställda är ute och pratar i skolor och träffar ungdomar i områden där det inte är så vanligt att plugga vidare inom juridik. Vi delar också ut stipendier och erbjuder sommarpraktik på Vinge.

– Mångfaldsprojektet engagerar mig kanske lite extra, med tanke på min bakgrund. I början av min tid på Vinge var jag runt på olika skolor och berättade om studier på juristlinjen och om Vinge. Det känns bra och viktigt att kunna ge något tillbaka. Jag hoppas att många fångar de möjligheter som finns och skaffar sig en utbildning. Det viktigaste av allt är ändå att du gör det du tycker om, avslutar Alex.

Skribent: Eva Rydinger
Foto: Patrik Lundin